Lucky Strike - Kärlek och dramatik under andra världskriget
Allt om filmen "Lucky Strike - När amerikanerna kom till byn".
En prisbelönad berättelse från beredskapsårens Sverige. Med unika bilder, föremål som väcker igenkännande leenden och tidstypisk musik ur en gammal 40-talsradio.
Jan-Olof Nilsson, dokumentärfilmare och författare till flera kritikerrosade böcker om Sverige under andra världskriget, har på kort tid blivit en mycket populär föredragshållare över hela landet. I det här föredraget tar han oss med till beredskapsårens dagar, då hemvärnet ryckte ut och vaktade nödlandade amerikanska bombplan, då vi lyssnade på Glenn Miller, dansade jitterbug, drack kaffesurr och handlade på kupong.
Fler än 300 utländska stridsflygplan kraschade eller nödlandade i Sverige under andra världskriget. Med dem kom bland annat 1 300 amerikanska flygare. De talade som filmstjärnor, bjöd barnen på Chewing Gum och lärde flickorna att dansa Jitterbug. Kulturkrockarna var många, men flygarna togs emot med stor nyfikenhet och gästfrihet. Vänskapsband knöts, ibland även kärleksband, och en del svenska flickor följde med sina flygare till ett nytt liv i Amerika, någon gång efter giftermål i en bröllopsklänning av amerikanskt fallskärmssiden. Andra blev lämnade att föda ett barn i ensamhet.
Efter mer än ett halvt sekel sökte författaren upp de inblandade, på båda sidor om Atlanten. Hur hade de påverkats av sina upplevelser? Hade kärleken och vänskapen bestått? Författaren har rest i historiens spår – i Sverige, Tyskland, England och USA – och har under de många åren av forskning kommit att bli nära vän till de människor som skildras. Det som gör föredraget unikt är att det är människan och hennes upplevelser som står i centrum, inte de stora slagen. Föredraget, som väckt stor uppmärksamhet och uppskattning i hela landet, bygger på ett unikt källmaterial, dagböcker, privata fotosamlingar, brev, dokument och otaliga intervjuer. Föreläsningen baseras på författarens kritikerhyllade och prisbelönade bok ”Lucky Strike – Svenska krigsbrudar, krigsbarn och allierade flygare.” (Carlssons Bokförlag, 2013) och den dokumentärfilm, (När amerikanerna kom till byn) han gjorde för Sveriges Television till 70-årsdagen av andra världskrigets slut i maj 2015.
Under föredraget visas ett sjuttiotal unika bilder. Jan-Olof har även med sig en del föremål från beredskapsårens svenska vardag, vilka väcker många igenkännande leenden. Det spelas dessutom tidstypisk musik ur en gammal 40-talsradio.
Beställ via hemsidan
Upplev den prisbelönade berättelsen.
”Fenomenal inlevelse. Ett helt fantastiskt föredrag, som nästan liknade en teaterföreställning.”
SPF Tibro
”Vi satt andäktiga! Sällan har vi hört en så gripande och spännande historia framförd på ett så engagerat sätt.”
Aktiva Seniorer
”En briljant föreläsning!”
SPF Forum
"En mycket gripande föreläsning i ljud och bild"
Tidningen Seniorliv
"Man kunde nästan höra den berömda knappnålen falla när han berättade den både roande, gripande men framför allt tankeväckande historien."
Tidningen Veteranen
Föreläsningen beställs genom författaren. Se kontakt!
Instant payment
by Mr Jan Mark
102 Fireside Lane. Holden MA 0150.USA
Phone +1508 829 5343 Mob +46 708 19 24 52
Mail: jan.mark@telia.com
BHouse. Copyright @ All Rights Reserved.
BANK